superfoodsomgezondteblijven

Op deze pagina hebben we alvast een aantal ‘superfoods’ geplaatst die je gezondheid ten goede komen, omdat deze groenten of fruit soorten boordevol goede vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en meer bevatten. Als je deze producten in je dagelijkse voeding zal gebruiken zal het je zeker profijt van hebben op de korte en lange termijn wat betreft je algehele gezondheid.

Bessen

zwarte bessenAlle bessen zijn grote bronnen van vezels een voedingsstof die de meeste mensen niet genoeg binnen krijgen en een die is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Vezel kan helpen om gewichtsverlies te bevorderen. Frambozen bieden de meeste 8 gram per kop en bevat ook ellaginezuur, een verbinding met anti-kanker eigenschappen. Dezelfde hoeveelheid bosbessen heeft de helft van deze vezel (4 gram), maar zit vol met anthocyanen, anti-oxidanten die kunnen helpen om het geheugen scherp te houden als je ouder wordt. Een kopje aardbeien bevat 3 gram vezels, meer dan een hele dag aanbevolen dosis van (ook huid verstevigende) vitamine C.

Eieren

eierenEen bron van hoogwaardige eiwitten. Uit recente studie bleek dat wanneer mensen roerei en geroosterd brood aten als ontbijt, zich meer voldaan voelden en minder aten bij de lunch dan wanneer ze een bagel aten (die hetzelfde aantal calorieën heeft). Zelfs als je kijkt naar het cholesterol level van een ei, kan een dagelijkse ei geen kwaad. Eigeel bevat luteïne en zeaxanthine twee antioxidanten die helpen om de ogen gezond te houden. In feite, de verbinding van het onderzoek gaf aan dat luteïne en zeaxanthine een verminderde risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie voorkomt of tegen gaat, de voornaamste oorzaak van ‘blindheid’/staar bij mensen boven de 50. En luteïne kan ook helpen om de huid tegen UV-schade te beschermen. Dus een prima excuus om een extra eitje te eten.

 

Bonen

red beansBonen zijn een goede plantaardige bron van ijzer (tot 13 mg per 3/4 kop), een mineraal dat zuurstof transporteert van de longen naar de cellen in je lichaam. . Bonen bevatten ook veel vezels: 1/2 kopje gekookte witte bonen zit maar liefst 7 gram vezels in, terwijl dezelfde hoeveelheid linzen en bonen rond de 8 en 6 gram bevat. Een groot deel van deze vezels is de oplosbare soort dat het cholesterolgehalte in het bloed zeer ten goede komt. Dus een lekkere Chili Con Carne op zijn tijd zal je goed doen.

Noten

mix-notenNoten zijn een bron van hart-gezonde onverzadigde vetten. Uit studies blijkt dat degenen die noten eten, gemiddeld, een twee en een half jaar langer leven. Walnoten met hun hoog niveau van alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3 vetzuur dat is gekoppeld aan de gezondheid van het hart en verbeterd daarbij je stemming. Walnoten bevatten onder meer meervoudig onverzadigde vetten die helpt ook in het verminderen van ‘slechte’ LDL-cholesterol met behoud van gezonde niveau van het goede HDL-cholesterol. Af en toe een handje noten zal je stemming en je hart op pijl houden.

 

Sinaasappelen

sinaasappelsSinaasappels zijn een bron van vitamine C, een sinaasappel bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C is essentieel voor de productie van witte bloedcellen en antistoffen voor de bestrijding tegen infecties, het is ook een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen en speelt een belangrijke rol in de productie van huidverstevigende collageen. Sinaasappels zijn rijk aan vezels en foliumzuur.

 

Zoete aardappelen

zoete-aardappelsZoete aardappelen zijn oranje van kleur door alpha en beta caroteen. Het lichaam zet deze verbindingen om naar de actieve vorm van vitamine A. Die er voor zorgt voor dat de ogen, botten en gezond immuunsysteem blijft houden. Deze fytochemicaliën werken ook als anti-oxidanten, wat weer goed is als bescherming tegen ziektes . Een medium zoete aardappel of ongeveer 1/2 kop biedt bijna vier keer de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine A, plus een aantal vitamine C en B6, kalium, mangaan en luteïne en zeaxanthine. Het is een zeer voedzame groente die aan te bevelen valt en is daarbij nog lekker ook.